Poptávka po dřevě ve stavebnictví neustále roste, což vyžaduje neustálý vývoj nových specializovaných stavebních materiálů s optimálními mechanickými a fyzikálními vlastnostmi. Tyto nově vznikající materiály už dnes nejsou považovány pouze za levnou alternativu nebo náhradu. Místo toho jsou pečlivě navrženy pro konkrétní použití v různých konstrukčních aplikacích.

Rozdělení a charakteristiku různých druhů dřevin si můžete přečíst v našem článku o typech dřevin, který se hlouběji zabývá tímto tématem.

Pokud narazíte na zkratky MDF, LTD a DTD na štítcích nábytku a nevíte, co přesně znamenají, zajímá vás, zda jsou vyráběny z dřeva nebo umělých materiálů a zda jsou trvanlivé. Tyto tajemné zkratky, používané výrobci, v sobě skrývají významné informace.

V minulosti si lidé obvykle pořizovali nábytek na celý svůj život, avšak dnes je situace odlišná – nábytek se častěji obměňuje, a to i několikrát během života. Zejména mladí lidé začínají s několika kusy jednoduchého nábytku a později přizpůsobují své zařízení aktuálním potřebám a situacím.

Zkratky MDF, LTD a DTD označují různé druhy dřevěných materiálů ve formě desek, které se od sebe liší uspořádáním a hrubostí dřevěného materiálu a typem použitého pojiva. Každá z těchto desek má odlišné mechanické vlastnosti, jako je pevnost, tvrdost, pružnost a odolnost. Tyto desky se následně využívají pro výrobu nábytku po provedení povrchových úprav nebo řezání.

MDF (medium density fibreboard) MDF desky mají velmi jemnou a rovnoměrnou strukturu, která je dokonce jemnější než struktura dřevotřísky. Tyto desky jsou ideální pro výrobu nábytku. Jsou vytvořeny z přírodního materiálu a vyrábějí se bez použití lepidel. Díky své kompaktní struktuře lze tuto dřevovláknitou desku snadno zpracovávat do různých tvarů. Hladký povrch MDF desek se následně upravuje buď fóliováním (na desku se za tepla aplikuje PVC fólie) nebo lakováním (lze použít lesklý nebo matný lak). Největší uplatnění nacházejí MDF desky v kuchyních, kde mohou napodobit vzhled dřeva s texturou. Těší se oblibě mezi zákazníky, kteří chtějí nábytek s tvarovanými dvířky, aniž by museli investovat do dražšího masivního dřeva.

LTD - laminovaná dřevotřísková deska Laminovaná dřevotřísková deska (LTD) je dnes velmi často využívaným materiálem. Je vytvořena procesem laminace dřevotřísky speciálním papírem, který je následně pokryt melaminovou pryskyřicí. Tato deska je k dispozici v mnoha dekorech. Oblíbenou tloušťkou lamina je 18 mm, avšak tenčí verze (přibližně 10-12 mm) nachází využití jako dno šuplíků či zadní strany skříní. LDT deska je snadno omyvatelná a vyniká hygienickou odolností, což ji činí ideální volbou pro korpusy kuchyňského a koupelnového nábytku.

Lamino a laminát se nesmí zaměňovat. Laminát je vrstvená deska a je silněší. To znamená, že je odolnější vůči mechanickým poškozením jako otěrům nebo průrazům. Laminát se používá jako povrchová vrstva na nosných deskách, jako jsou dřevotřísky nebo MDF desky, a existuje v mnoha variantách. Základní variantou je CPL laminát, který je středně odolný proti oděru a vodě. Dnes je velmi populární, neboť je praktický a ekonomicky výhodný. Je vhodný pro náročná prostředí, například garáže, a poskytuje vyšší kvalitu než PVC fólie. Vizuálně je tato imitace téměř nerozpoznatelná od přírodní dýhy. Další možností je HPL laminát, což je silný vysokotlaký laminát o tloušťce od 0,8 mm. Je vhodný pro extrémně namáhané prostory a vyniká vysokou tvrdostí povrchu. Tento druh laminátu je ideální pro pracovní plochy a kuchyňské pracovní desky.

DTD - dřevotříska s hrubší vnitřní strukturou Pod označením DTD se skrývá nejběžnější materiál. Stejně jako MDF desky lze dřevotřísku DTD použít tak, že její jádro bude pokryto dýhou nebo laminátem. Výsledná deska vypadá jako dřevěná dýha, avšak kvůli hrubé struktuře není možné její povrch lakovat nebo potahovat PVC fólií. Dřevotříska není odolná vůči vlhkosti, nabobtná a po vyschnutí se nevrátí do své původní podoby. Tato deska slouží jako základní konstrukční materiál pro sedací soupravy.

Dýha je tenký plátek z masivního dřeva. Když je přilepena na dřevotřísku nebo MDF desku, vytváří se materiál, který je levnější než čistě masivní dřevo, ale stále zachovává stabilitu tvaru. Povrch je třeba dále upravit průhlednými laky nebo barvivy.

PVC folie je potažený materiál. Používá se zejména pro výrobu kuchyňských dvířek, protože je odolná vůči vlhkosti.



Vladimír Ira